Beeld van mezelf als docent

Waarom wil ik docent worden?

Eigenlijk is de reden dat ik docent wil worden een samenhang van twee redenen.

De eerste reden is dat ik uit een ''onderwijsfamilie'' kom. Veel van mijn familieleden zijn werkzaam als docent. Het interessante van mijn familie is dat niemand hetzelfde vak uitoefent! Zo geeft mijn moeder les op het MBO, terwijl mijn vader op het HBO les geeft. Eén van mijn zussen geeft les op een reguliere basisschool en mijn andere zus geeft les op het speciaal onderwijs. Dan zijn er nog talloze andere familieleden (ooms, tantes, neven, nichten) die in verschillende vakken lesgeven op het voorgezet onderwijs.

Al met al is het docent zijn er eigenlijk al met de paplepel ingegoten! Ik heb meerdere lessen van familieleden bijgewoond en het leek mij altijd een erg dynamisch en interessant beroep.

De reden dat ik voor de Engelse taal heb gekomen komt voort uit mijn liefde voor Engels. Als ik een film of serie kijk, dan staat bijvoorbeeld de ondertiteling op Engels (dit tot ergernis van mensen die meekijken!) omdat ik die taal mooier vind dat het Nederlands. Boodschappen komen krachtiger op mij over als het in het Engels gedaan wordt.

Daar komt nog bovenop dat ik Tweetalig voortgezet onderwijs heb gevolgd, waarin de meeste vakken in het Engels gegeven werden i.p.v. Nederlands. Tot slot heb ik drie maanden in Great Waldingfield (Suffolk, Engeland) doorgebracht.

 

Al met al: Ik hou van de Engelse taal en cultuur en ik wil later graag mijn kennis overdragen aan leerlingen zodat zij beter voorbereid zullen zijn op hun toekomst!

Wat wil ik leerlingen vooral leren of meegeven?

Wat ik erg belangrijk vind is om leerlingen waardevolle kennis mee te geven. Daarmee bedoel ik niet alleen maar kennis over mijn vakgebied, maar ook over het leven zelf en hoe zij daar deel van uit kunnen gaan maken. Ik vind het belangrijk om ze bepaalde normen en waarden mee te geven waar zowel de school, de samenleving, de ouders en ik achter staan. Ook wil ik de leerlingen natuurlijk mijn vakkennis meegeven en wat de meerwaarde daarvan is voor hen. Al met al wil ik ze voorbereiden op hun toekomst!

Naar wat voor type onderwijs gaat mijn voorkeur als docent op dit moment uit en waarom?

Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar alle niveaus. Het lijkt me prachtig om de verschillen tussen de niveaus te zien en daarop in te spelen. Ik vind het belangrijk om jezelf telkens uit te blijven dagen. Voor mij is dat op dit moment vooral verschillende manieren van lesgeven ervaren, wat op elk niveau anders gaat. Hoe mooi is het als je op elk niveau op de behoeften van de leerlingen kunt inspelen. Geen enkele leerling is hetzelfde en daarom wil ik op elk niveau ervaring opdoen zodat ik elke leerling het beste van ons onderwijs kan bieden!

Wat vind ik een goede docent en waarom?

Een goede docent moet naar mijn mening kunnen inspelen op de behoeften van de leerlingen. Leerlingen waar ik mee te maken ga krijgen maken zoveel mee, of dat nu positieve of negatieve ervaringen zijn. Als je je kunt inleven in je leerlingen kun je makkelijker inspelen op hun behoeften waardoor ze meer van je kunnen leren. Humor is zeker een aspect wat ik belangrijk vind, het verbindt. Daarentegen kun je niet altijd de grapjas uithangen. Je zult je professioneel moeten opstellen op alle vlakken die er zijn. Je wilt als docent ervoor zorgen dat leerlingen kennis opdoen (zowel vakkennis als kennis over hun eigen levens en over de wereld om ons heen) en je moet er zoveel mogelijk aan doen om dit te bereiken!

Wat heb ik al in huis om een goede docent te worden?

Een groot voordeel wat ik heb is dat ik erg goed ben in de omgang met anderen. Ik leg makkelijk contact met zowel ouderen als jongeren. Daarnaast ben ik al op de hoogte van de competenties waar een goede docent aan moet voldoen. Ik heb al veel vormen van lesgeven meegemaakt (zowel eigen ervaringen als het observeren van anderen) waardoor ik een beeld heb wat wel en niet kan werken. Tot slot ben ik leergierig. Voor mijn gevoel kun je nooit uitgeleerd zijn en dat zorgt ervoor dat ik graag wil leren van mijn fouten en nieuwe kennis wil opdoen die mij helpen om een goede docent te worden. Ik wil nieuwe dingen uitproberen om mijn lessen te verbeteren.

In welke mate voldoe ik al aan de zeven competenties van docent?

Uit ervaring weet ik dat ik deze zeven competenties al op B niveau beheers d.m.v. eerder gedane stages. Ik heb lesgegeven aan vmbo-leerlingen en MBO-leerlingen en heb beide stages met goed vervolg afgesloten. Ik weet dat vooral de competenties waarin het contact met leerlingen centraal staan mij erg goed liggen. Daarnaast heb ik vaak te horen gekregen dat ik op een prettige manier les geef. Deze feedback kwam zowel van leerlingen als docenten, maar ook van familieleden en vrienden.

Hieronder volgt hoe ik deze competenties beheers:

 

1. Het interpersoonlijke competent:

Deze competentie beheers ik vrij goed, doordat ik al veel contact maak met anderen, voornamelijk de leerlingen aan wie ik tijdens eerdere stages les heb gegeven. Ik kan goed samenwerken met anderen doordat ik goed kan inschatten wat voor rol anderen aannemen. Daar kan ik dan vervolgens op anticiperen waardoor we samen problemen en opdrachten met goed vervolg kunnen oplossen en afsluiten. Dit is ook naar voren gekomen tijdens Mijn Beeld van het Beroep waarin ik mijzelf soms op de voorgrond profileerde en de leiding nam, maar ook soms op de achtergrond ging zodat anderen hun ei kwijt konden.

 

2. Het pedagogisch competent:

Deze competentie beheers ik al aardig omdat ik graag betrokken wil zijn bij anderen. Ik vind het belangrijk dat iedereen het gevoel krijgt dat hij of zij erbij hoort en dat hetgene wat ze zeggen en doen niet meteen afgekraakt wordt. Iedereen moet zijn of haar mening kunnen uiten en moet zich prettig voelen in het gezelschap. Dit kan ik vaak creëren door naar anderen te luisteren en door conflicten te voorkomen. In de klas toon ik dit regelmatig door klachten van anderen aan te horen en vervolgens het er met hen over te hebben en de zaken van een andere kant te belichten op zo'n manier dat de ander gerustgesteld wordt.

 

3. Het vakdidactische competent:

Ik heb op mijn vorige stages talloze (deel)lessen ontworpen en uitgevoerd. Ik heb hier vaak vernieuwende dingen uitgeprobeerd, bijvoorbeeld een inductieve les geven aan leerlingen. Ik hou van nieuwe inzichten die het onderwijs en vooral mijn lessen kunnen verbeteren en ik ga uitdagingen niet uit de weg, maar ik pak ze aan. ICT-gebruik was voor mij altijd een heikelpunt, maar door het simpelweg te proberen te integreren in mijn lessen, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik hier zeker wel mee over weg kan gaan.

 

4. Het organisatorisch competent:

Ik kan soms een beetje een chaoot zijn tijdens mijn lessen ondanks mijn voorbereiding. Sterker nog, soms integreer ik enige ruimte voor chaos in mijn lessen juist om leerlingen even een uitlaatklep te geven. Echter zorg ik er wel altijd voor dat de structuur van mijn lessen helder is en dat de leerlingen weten waar ze aan toe zijn. Ik denk met alles drie stappen vooruit, ik bedenk meerdere mogelijke scenario's hoe een situatie kan gaan lopen, en hou daar rekening mee bij mijn voorbereidingen. Echter houd ik ook altijd rekening met het onverwachte, omdat je de toekomst niet kunt voorspellen!

 

5. Competent in samenwerken met de omgeving:

Dit competent is nog niet echt aan de orde gekomen in mijn voorgaande stages, vandaar dat ik hier nog niet echt ontwikkeld in ben. Dit zou ik dan ook graag willen ontwikkelen! Ik denk wel al goed na over hoe ik maatschappelijke ontwikkelingen kan plaatsen binnen mijn lessen, maar dit is toch echt nog 'a work in progress'.

 

6. Competent in samenwerken met collega's:

Qua communicatie laat ik soms nog wat steken vallen doordat ik een chaoot kan zijn. Ik heb echter wel de drang om, als ik in iets tekortgeschoten ben, dat zo snel mogelijk te rectificeren. Ik vind het vervelend voor anderen dat het soms zo ver moet komen, en hoop hier dan ook zeker nog verder in te ontwikkelen.  Ik ben wel zeer actief betrokken bij collega's en wil ze graag helpen als zij hulp nodig hebben. Ik ga ook betrouwbaar met informatie die zij mij geven.

 

7. Competent in reflecteren en analyseren:

Dit vind ik een zeer belangrijk competent, aangezien ik van mening ben dat je, zeker als docent zijnde, nooit uitgeleerd bent! Ik hou ervan om te reflecteren op mijn doen en laten en om te kijken hoe ik een volgende keer iets anders zou kunnen/willen doen. Ik probeer inzichten uit de literatuur toe te passen en om mijn handelen hier verder in te ontwikkelen. Ik kijk regelmatig filmpjes terug waarop ik te zien ben voor de klas, en bedenk dan wat er al goed gaat en wat ik dus zo wil blijven doen, en wat niet. Ik betrek literatuur hierbij om mijn handelen te kunnen analyseren en ik zoek nar nieuwe methodes en technieken om mijzelf te ontwikkelen.

 

Waar ben ik op schoolbezoek geweest (deze periode) en wat heeft mij dat opgeleverd?

Samen met een klasgenoot heb ik een schoolbezoek afgelegd op het Friesland College (MBO) te Leeuwarden. Wat mij vooral van dit bezoek is bijgebleven is de manier van lesgeven van de docent. Het was een jonge docent die erg vrolijk was in zijn gedrag. De leerlingen wisten dit maar desalniettemin maakten ze er geen chaotische boel van. Deze docent liet mij zien dat als je je humoristische manier van lesgeven een goede structuur geeft (wanneer kan een grap of leuke opmerking wel/niet) het een zeer krachtig en effectief hulpmiddel kan zijn. Hij liet de leerlingen af af en toe hun gang gaan met opmerkingen en deed vaak zelf mee, maar als hij de aandacht wilde hebben kreeg hij die ook gelijk. De leerlingen respecteerden hem en wisten wel dat elke grap een functie had (bv. kennis beter laten overkomen).

Kijkend naar al het bovenstaande, wat wil ik het komende studiejaar ontwikkelen?

 Ik wil mij vooral gaan richten op de competenties die betrekking hebben op het samenwerken met de collega's en de omgeving. Ik wil actiever worden in mijn communicatie naar begeleiders in het komende halfjaar. Dit wil ik gaan bereiken door meteen te reageren op berichten indien nodig en door de gemaakte afspraken in mijn agenda te noteren. Ik wil hier ook een herinnering voor instellen die één dag later komt, zodat ik mijzelf train om sneller te handelen.

Daarnaast wil ik overleggen met docenten die ik al ken over maatschappelijke ontwikkelingen in het onderwijs en hoe ik die vorm kan geven binnen mijn onderwijs. Ik wil hier het komende halfjaar op gaan richten en zal dit vooral doen op gelegenheden waarop ik die docenten zie. Dat zijn onder meer verjaardagen, maar ik wil ook contact opnemen met een docent die mij eerder begeleid heeft en daarmee inzichten uitwisselen.

 

 

In onderstaand filmpje staat een zogenoemde Nulmeting van mij over hoe ik op dit moment ervoor sta! (September 2017)

https://www.youtube.com/watch?v=J3XrH2cJCLQ&feature=youtu.be

Update beeld van het beroep

Eigenlijk is mijn beeld helemaal niet veranderd. Sterker nog, door de lessen te volgen en de inzichten vanuit een ander perspectief (dat van mijn huidige docenten) te krijgen, is het beeld wat ik van het beroep had alleen maar sterker geworden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb